diumenge, 8 de maig de 2022

Visita a la plaça de Sultanahmet

26/03/2022

Aquí comencem aquesta guia completa per visitar Estambul.

Primer esperar a la 8.30h que obrin el menjador del hotel per esmorzar amb unes vistes espectaculars.

Com tenia l´hotel a la zona de les mesquites era llogic que el primer que visites fos la zona de Sultanahmet.

Mesquita blava

La mesquita blava per fora es impressionant, mes maca que les altres pel meu gust, ara per dins una castanya, be una castanya perquè esta en obres de fa temps i no veus res, nomes una mica la cúpula.


Primer cop que em trec les sabates, la veritat no estava tranquil, estava tota la estona mirant el calaix on les havia deixat, no se les emportes algú. Però no.

Hi han unes normes per entrar aquí i si un porta pantalons curts o una dona no porta res per tapar-se el cap, allà t´ho deixen.

Santa Sofia

Al sortir, just en front tens Santa Sofia, no te pèrdua. Travessem la plaça i al altre costat la veureu.

Santa Sofia o Hagia Sofia es una antiga basílica Ortodoxa convertida posteriorment en mesquita, durant gran part del segle passat va ser museu y en 2020 va tornar a ser mesquita.

En el seu emplaçament antigament hi havia 2 esglésies que es van cremar y l´emperador Justinià va  decidir fer una basílica mes gran en el any 532.

Per la seva construcció van fer servir molts materials de temples pagans com les columnes del temple de Artemisa a Efes.

El 1453 amb la caiguda del imperi Bizantí, la ciutat es va convertir al Islam i la basílica en Mesquita.

Les dimensions del interior son enormes, amb una llum tènue derivada dels arcs en la cúpula, que a part de a minorar el pes de la mateixa, permeten la entrada de llum.

Actualment la entrada al temple es fa per la porta dels emperadors, que en aquells temps estava reservada nomes a ells.

                             

A destacar els medallons amb inscripcions en primitiva cal·ligrafia àrab e imatges del Jesús y la verge María. 

Aquets dibuixos van ser tapats amb guix en la època que va ser mesquita, recuperant-se quan va ser museu.

Actualment, a pesar de ser mesquita no ho han pogut tapar ja que es patrimoni de la humanitat. El que si us trobareu es que algunes imatges catòliques les tapen amb llençols.

                                         

Al pati de la mesquita trobareu tot de columnes per terra i pedres que tot son restes de la antiga basílica.

Si sortim cap a la plaça i girem a la dreta, trobarem allà mateix la Cisterna basílica.

Basílica Cisterna

Els mesos de març-abril 2022 estava tancada per obres per el que no vaig poder-la visitar i això que era un dels llocs que em feia mes il·lusió veure.

La Basílica cisterna o cisterna Yerebatan es un dels molts dipòsits d´aigua de la ciutat de Estambul construïts en època romana.

La espectacularitat del lloc es donada per les 336 columnes y la magnifica il·luminació interior.

Si teniu sort i esta oberta, es un lloc imperdible de la ciutat.

Al sortir, just en front, a la mateixa plaça de Sultanahment, teniu el que en el seu dia va ser el Hipòdrom de Constantinopla.

Hipòdrom de Constantinopla

El Hipòdrom era el lloc on els emperadors romans del imperi roma d´orient, venien a gaudir amb les carreres de quadrigues.

Aquest hipòdrom, per el de la capital del imperi, era un dels mes grans, amb dos nivells de graderies per el públic amb una capacitat de fins a 100mil espectadors.

Estava decorat amb un munt de estàtues y columnes que lamentablement avui en dia no podem veure, degut als saquejos que va patir la ciutat al llarg de la seva historia.

Entre les estàtues saquejades es troben els cabals de bronze de la plaça de San Marcos de Venècia.

Actualment del hipòdrom original nomes podem veure la columna de pedra, que estava rematada amb unes plaques dorades, que evidentment van ser saquejades també.

                                   

El obelisc de Teodosi, es un altre dels que queda perfectament conservat, aquest el van portar de Karnak ( Egipte) i la columna serpentina de Delos ( Grècia) a la que l´hi falten els dos caps de serp.

Com veieu, en aquella època tothom saquejava allà on podia, i la de coses que es deuen haver perdut o trencat pel camí.

El peu del obelisc de Teodosi, fet en marbre posteriorment, explica com l´emperador anava a les carreres de quadrigues.

Un cop vist el hipòdrom, caminem cap a la Santa Sofia i passem per el camí de la dreta arribarem al palau Topkapi.

Palau Topkapi

El palau Topkapi, es la antiga residencia dels sultanes del imperi Otomà. Una de las visites imprescindibles a Estambul.

La única de aquesta zona que es de pagament. El Març-abril 2022 el preu era de 285 Lires turques. Amb la entrada tens dret a una àudio guia amb el teu idioma si no es català.

Aquesta visita tant espectacular, pot arribar a atabalar en alguns moments per la quantitat de visitants que hi ha.

Primer s´han de fer cues per accedir al recinte i passar les mesures de seguretat, després cua per comprar la entrada, encara que aquesta cua va ràpid perquè hi han moltes finestretes venen tiquets, mes tard cua per la àudio guia i la ultima cua per entrar al palau.

El palau va ser la residencia dels Sultans durant 400 anys.

El recinte es realment immens i tindreu que dedicar-li algunes hores a la visita però sortireu d'allà amb una bona idea de com era la vida Imperial i administrativa durant els Sultanats.

El Palau esta disposat en una multitud de edificis, cada un amb una funció diferent.

Entre edifici i edifici gaudireu dels jardins del palau, incloses unes meravelloses vistes de on s´ajunten el Bòsfor i la banya d´or.

A destacar el Harem, espai reservat a les dones del Sultà, la sala del tro, la de recepcions, la biblioteca ... una multitud de sales, a quina mes interesant.


                                  

Un cop sortim del Palau ja haurem acabat la visita a la zona de Sultanahmet, si ve podríem profunditzar amb alguns edificis propers.

Si caminem cap a la basílica Cisterna i continuem recte, al cap d´una estona apareixerem al Gran Bazar i si ve decidim baixar la avinguda cap a Eminonu, on trobarem multitud de llocs per menjar de tot tipus i estarem al costat de la mesquita nova i el Bazar de les especies.