Ruta per Nàpols de 1 o 2 dies

   

En aquest recorregut per Nàpols t'acompanyaré de la mà a conèixer aquesta fascinant ciutat del sud d'Itàlia. 

Farem un recorregut precís de la ciutat perquè no et perdis cap dels seus racons i gaudirem de l'atmosfera de la ciutat i ens perdrem per la seva caòtica singularitat. 

 Aquesta ciutat mereix un recorregut a fons que no et defraudarà malgrat el que hagis vist a les pel·lícules. Comencem??

BENVENUTI NELLA BELLA NAPOLI!!

Aquí en aquesta guia farem un recorregut per Nàpols d'un sol dia per la ciutat veient-ne el més emblemàtic, també on menjar o com utilitzar el transport públic. 

Evidentment també et deixaré més Ítems de la ciutat per si et quedaràs més dies, opció altament recomanada. Jo crec que amb dos dies per Napoli et pots portar una bona idea del que és Nàpols i segur que n'acabes enamorat. 

Aquest recorregut està preparat amb l'experiència meva d'haver-hi estat i els anys d'experiència de com a planificador de viatges. El recorregut començarem a l'estació Centrale a Garibaldi per si arribes des de Roma o des d'algun lloc de la costa Amalfitana on estiguis passant alguns dies. 

Dona-li una oportunitat a aquesta vilipendiada ciutat pel cinema i per la seva pròpia recent història però que sens dubte està fent un esforç terrible per acollir turisme, jo crec que en temes de seguretat sobretot, el tema de la neteja no tant, encara que estan aplicant solucions a un problema endèmic que ni Berlusconi va solucionar  amb l'exèrcit. 

T'aconsellaria que fos Nàpols el punt de partida a visites arqueològiques properes, així com de la costa Amalfitana i les seves principals illes.

La ciutat

Situada a una de les més belles badies del món, plena de turons rocosos que descendeixen a caletes com Capo Posillipo, Margellina o Marechiaro, també a la Riviera de Chiaia, lloc dels aristocràtics després d'abandonar les seves velles villes del centre de la ciutat. 

Ciutat fundada pels grecs Neapolis ( ciutat nova ) que més tard va passar a ser Romana, Bizantina. Per aquí també van passar els Normands, Suevos, Francesos, Corona d´Arago i Austríacs. 

Després del pas de tanta gent van aconseguir formar el Regne de Nàpols, el Rei del qual era un Borbó, també van ser el Regne de les dues Sicílies i finalment es van unir al Regne d'Itàlia. 

El pas de tantes cultures diferents per aquí, sens dubte, foren forjant el caràcter Napolità i afegint patrimoni d'alt valor a la ciutat fins al punt de ser declarada patrimoni de la Humanitat segons la UNESCO. 

Nàpols és la ciutat més gran del sud d'Itàlia, després de la segona guerra mundial en la seva reconstrucció va fer créixer la perifèria creant una gran àrea metropolitana, als peus de la muntanya Vesuvi.
 

La visita

Començarem aquest recorregut per Nàpols des de l'estació de Napoli Centrale, Garibaldi. Perquè? si està allunyada del centre. Tenint en compte que potser molta gent fa una escapada des de Roma o des de la costa Amalfitana si arriben amb tren, arriberien aquí. 

I els que ja s'allotgin a Nàpols des de les principals línies de metro es podran enganxar fàcilment al recorregut per Nàpols. 

L'estació central és a la Piazza Garibaldi, una àmplia esplanada amb terrasses de restaurants de tot tipus i preus, a més d'hotels. 

També disposa d´una galeria subterrània de botigues on trobarem l´entrada del metro. Aquí per començar aquest recorregut la línia que ens interessa és la línia 2 fins a la plaça Cavour. El preu dels bitllets del metro és 1.10€ i l'abonament diari 3.5€.


A tenir en compte que les línies de metro no totes són operades per l'ANM(Azienda Napolitana de Mobilita) Per exemple, aquesta línia 2 està operada per Trenitalia, cosa que et condueix a dubtes de si estàs a l'estació correcta en veure un tren en comptes d'un metro, puja tranquil al tren. 

 Un cop arribem a Cavour només hem de caminar una mica i arribarem a la nostra primera parada del dia. Un cop sortim del metro tenim 4 possibles visites en aquesta zona, les dues principals són la catedral de Nàpols i el museu arqueològic de la ciutat. També hi ha una de les entrades a la Napoli sotterrranea
  La primera visita que farem, serà

El Museu arqueològic Nacional

Un dels més importants d'Itàlia, conté una riquíssima col·lecció d'escultures així com mosaics, pintures i objectes de bronze provinents de Pompeia i Herculà, a més d'altres exposicions d'objectes arqueològics del sud d'Itàlia. 

 Aquest museu es troba en un gran edifici, que en el seu temps va ser universitat, a partir del 1615. El 1777 aquest espai va ser utilitzat pels Borbons per instal·lar l'herència dels Farnesi i tot el que provenia de Pompeia i tota la zona dels peus del Vesuvi.
En sortir, caminarem enrere passant davant del metro una altra vegada fins a la Via del Duomo. Allà baixant la Via de del Duomo ens trobarem amb la Catedral de Nàpols.

La catedral de Nàpols

La catedral de Nàpols és el principal edifici de culte de Nàpols. Assumeix una importància central en el pla històric, probablement, a l'antiguitat, al seu lloc hi havia un temple dedicat al Déu Apol·lo. 

La primera catedral va ser construïda per Constanti I el Gran al segle IV. L'actual va ser construïda entre el 1299 i el 1314, la Catedral Metropolitana de Santa Maria de l'Asunción, més coneguda com el Duomo. 


Un dels punts més destacats de la catedral és la capella del tresor, un espai d'estil barroc on es guarden més de 50 figures de plata donades per rics devots L'element més peculiar de la catedral són les càpsules en què es guarda la sang de Sant Genaro, coneguda per canviar d'estat sòlid a líquid durant algunes celebracions.
Si continuem el camí, en girar ens trobem amb

San Lorenzo la Maggiore

Construïda al segle XIII va ser restaurada als segles XVII i XVIII. La façana de F.Sanfelice (1742) emmarca el pòrtic que és del segle XV. L'absis és obra d'un escultor francès del SXIII comprèn un deambulatori on s'obren 9 capelles. La primera de la dreta conté la tomba de Caterina d'Àustria dedicada a l'esperança i la caritat, és obra de Tino da Camaino.
Molt a prop tenim

Basílica di San Domenico Maggiore

L'església de San Doménico va ser construïda en principi en estil gòtic entre els anys 1283 i 1324 ordenada per Carles II d'Anjou. Va ser seu dels Dominics al Regne de Nàpols i la preferida per la noblesa de la corona d'Aragó. A l´interior de l´església podrem trobar 45 sepultures de la noblesa de la Corona d´Aragó, entre elles destaca la d´Isabel d´Aragó, princesa de Nàpols i Duquessa de Milà.
En sortir, a pocs metres trobem dues de les visites imprescindibles de la ciutat, l'església del Gesù Nuovo, que visitarem primer i Santa Chiara.

Església del Gesù Nuovo

L'església es troba davant de l'obelisc de la Immaculada i el complex de Santa Chiara.És una de les esglésies més grans i importants de Nàpols. A l'antiguitat havia estat un palau. Destaquen els frescos del sostre i l'entrada, a més de l'altar.


   
 L´església disposa de 7 capelles d´alt interès artístic.
En sortir del Gesù Nuovo just davant tenim l'entrada del complex de Santa Chiara.

Basílica de Santa Chiara

Va ser el mes cèlebre monument del gòtic angeví i el mausoleu preferit per la família Anjou.Es va començar a construir el 1310, l'església va ser refeta per complet al Segle XVIII i després de les destruccions de la segona guerra mundial va ser restaurada respectant les línies primitives. És digne de visitar el bellíssim claustre de les clarisses. La visita del complex costa 6€, excepte si només visites la basílica que és gratis, el claustre de les clarisses evidentment és a la part de pagament.

Segona part del recorregut per Nàpols

En sortir d'aquí, tornem al carrer que divideix el Gesu Nuovo i la basílica de Santa Chiara i ens deixem una estona de tanta cultura i anem a buscar la contracultura.

Bar Nilo

Sí, marxem de bars ara, però no a un bar qualsevol. Al carrer que hem sortit de la basílica, ens endinsem per on veníem i al número de 129 hi ha el bar Nil. El bar Nil, és l'autèntic altar de Maradona a Nàpols, a les parets hi ha tota mena de records de l'astre Argentí, és un autèntic punt de pelegrinatge de turistes.

Això si, primer consumeix i després demana permís per fer fotos de tot el que hi ha allà, sinó l'amo les acostuma a gastar amb molt mala llet. Una visita totalment imprescindible per entendre els Napolitans.
En sortir del bar, desfarem el camí fet i seguirem fins a Via Toledo. La principal artèria comercial de la ciutat.

Via Toledo

Via Toledo és un passeig molt animat, amb molta gent i molts turistes és clar. On podrem trobar botigues de moda de les principals marques, Souvenirs, Restaurants i llocs de menjar ràpid i com no, gelateries.


És qüestió d'escollir segons pressupost on volem menjar. Si només volem un piscolabis, a la porta de les galeries d'Umberto I teniu la Sfogliatella de la Mary, botiga de brioixeria dolça napolitana, molt bons, el més segur és que heu de fer cua per comprar-los. Sinó, davant de la plaça de l'Augusteo teniu un lloc de carrer de paninis a bons preus. Via Toledo comença al carrer Dante i finalitza gairebé a la plaça del Plebiscit. Són al voltant de 1.3 kms Continuem el recorregut.

MURALS DE MARADONA

Si veníem del santuari de Maradona, baixant via Toledo, a la cantonada del carrer Via Emanuelle de Deo, ens endinsarem al quartiere Spagnoli.

QUARTIERE SPAGNOLI

És el barri construït a la dreta, segons baixem, de la Via Toledo. Va ser manat construir pel Virrey Espanyol per allotjar els soldats espanyols per reprimir les possibles revoltes dels Napolitans. També es va fer servir per acomodar els camperols que deixaven els camps per traslladar-se a la ciutat, a partir del segle XVII deixo d'acollir soldats i va començar a créixer el barri.

MURALS MARADONA

Com deia, si pugem pel carrer Via Emanuelle de Deo a l'alçada del número 46 trobarem els famosos murals dedicats a Maradona. Encara que realment per tota la ciutat pots veure'ls, a molts racons on no t'ho esperes et trobes algun mural dedicat al millor jugador de tots els temps.


Recorregut per Nàpols

                

Tornarem a Via Toledo després de caminar pels carrerons del quartier Spagnoli i baixarem via Toledo fins

GALERIA UMBERTO I

Les galeries Umberto I són unes galeries comercials cobertes, on trobarem botigues de moda i restaurants, són semblants a les de Milà.

Recorregut per Nàpols


   


 Aquestes estan construïdes a finals del segle XIX per sanejar la zona, ja que en aquella època, aquesta zona (SantaBrigida) eren carrers de tavernes i prostíbuls, amb un alt índex de delinqüència.
En sortir per l'altra banda de les galeries ens trobem davant amb el teatre de Sant Carlo.

TEATRE DE SAN CARLO

El nom oficial del qual és Real Teatro di San Carlo, és l'òpera de Nàpols. Si el voleu visitar per dins aquí us deixo l'enllaç. És una de les òperes principals i l'única que ha funcionat des de la seva inauguració el 1737.
Si continuem caminant per la mateixa vorera del teatre, allunyant-nos de les Galeries Umberto I, tot seguit arribarem al Castel Nuovo.

CASTEL NUOVO

Aquest és el castell que va utilitzar Carlos I d´Anjou quan va ser coronat rei de Nàpols i Sicília. Ho va fer construir expressament perquè fos la seva seu, malgrat que a la ciutat ja hi havia altres castells com el castell de l'Ovo. Les obres van començar el 1266.

Recorregut per Nàpols

Alfons el Magnànim de la corona d'Aragó, l'utilitzar com a residència oficial i al seu regnat va ser quan es va construir en impressionant arc de l'entrada i la sala dels barons.
En sortir del castell desfarem el camí fins al teatre i continuarem més enllà per arribar a la Piazza del Plebiscit.

PIAZZA DEL PLEBISCITO

Recorregut per Nàpols


Sens dubte, un dels espais més amplis de Nàpols, després d'haver-nos passejat per carrers estrets durant tot el dia s'agraeix aquest espai obert. Amb els seus 25.000 metres quadrats és el punt d'esdeveniments i celebracions de la ciutat. 

El nom de plebiscit ve pel referèndum que van fer annexionant-se al Regne de Sardenya que més tard derivaria al Regne d'Itàlia. Aquesta plaça a part d'enllaçar amb el camí per on veníem de Castel Nuovo, també enllaça amb Via Toledo i per l'altra banda, després d'una baixada, amb el passeig Marítim.

Recorregut per Nàpols


Si has seguit tot el recorregut d'aquest article, aquí veuràs per primer cop la fascinant imatge del Vesuvi. En aquesta plaça trobarem l´església de Sant Francesc de Paula i el Palau reial. 

A més del Palau de Salerno i la prefectura. Aquí només vaig visitar l'Església de Sant Francesc de Paula per temes Covid. 

Si voleu visitar aquest palau construït el 1600 aquí teniu l'enllaç per als tiquets. Aquest palau Reial es va començar a construir el 1603 en espera de la visita del rei Felip III d'Espanya, visita que mai no va fer.

SAN FRANCISCO DE PAULA

D'estil neoclàssic en destaca el pòrtic amb 8 columnes i la cúpula central i als costats dues cúpules menors que corresponen a les 2 capelles laterals. Un cop a l'interior és impossible no recordar el Panteó de Roma per la seva estructura de volta amb l'ull al mig.

Recorregut per Nàpols A l'absis central hi ha Sant Francesc de Paula. En sortir, la basílica està flanquejada per una galeria de columnes d'estil neoclàssic que donen harmonia a la plaça.

Un cop visitada la plaça del Plebiscit, baixarem pel carrer que ens condueix al mar, al passeig marítim. Caminarem uns metres i ens trobarem amb el Castell de l'Ovo.

CASTEL DELL OVO ULTIMA VISITA DEL RECORREGUT PER NÀPOLS

Aquesta serà la nostra darrera visita en aquest recorregut.

Recorregut per Nàpols


Des del pont que ens porta al castell, obtindrem grans vistes del Vesuvi i de la ciutat de Nàpols, la part marítima de Chiaia. 

L'entrada al castell dell ovo és gratuïta, no us deixeu enganyar per presumptes tours de pagament. A banda del castell veureu poc i anireu en grup acompanyats d'un guia. 

 El recorregut simplement és pujar fins a la part més alta del castell i tenir una bona vista de la ciutat i les illes.

Recorregut per Nàpols


Això si, en arribar no podreu accedir directament, heu d'anar a aquesta Web i omplir les vostres dades i agafar una hora de visita, generalment hi ha lloc sempre a la següent visita. 

El castell de l'ou es deu el seu nom a una llegenda on hi ha enterrat un ou sota l'edifici que sosté tota l'estructura del castell. Si es trenqués l'ou, s'esfondraria el castell i Nàpols passaria per una sèrie de desgràcies. 

No deixa de ser una llegenda, però si veieu un ou no el trepitgis que no us agafi enmig l'esfondrament.

Fins aquí aquest recorregut sobre Nàpols, és evidentment un recorregut per a una visita d'un sol dia i molt just per veure-ho tot. 

A part Nàpols disposa de molts més atraccions que no he esmentat i passo a explicar-vos una mica més ara. No estaven incloses perquè s'allunyaven molt del recorregut o perquè eren visites molt llargues per a una estada d'un sol dia, com la Napoli Sotterranea. 

Nàpols subterrània s´estén per sota del centre històric de la ciutat i és una visita molt interessant d´aquesta part històrica de la ciutat, la visita dura 1 hora i mitja, perquè ho tinguis en compte a l´hora de fer els teus càlculs en els teus recorreguts , si no aquestes moltes hores a la ciutat potser millor deixar-ho per a una altra vista tot i ser una de les principals atraccions de la ciutat.

Aquí us deixo l'enllaç d'atracció No us puc deixar gaire informació ja que jo no la vaig poder veure ja que vaig perdre molt de temps en la següent atracció. La següent són els  miradors de Nàpols

Aquesta bella ciutat té uns grans miradors a la part alta de la ciutat, a diferents barris. Per accedir-hi heu d'agafar els funiculars, que encara que puguin semblar una atracció turística en realitat formen part del sistema de transport de la ciutat, aquests donen una gran accessibilitat als veïns als seus barris elevats.

Funiculars de Nàpols Funicular Montesanto connecta la plaça Montesanto amb la via Morghen Funicular Margelina connecta la part baixa de Posillipo amb l'Av Manzoni. Des de fa uns anys no funciona per manca de personal i al seu lloc has d'agafar un autobús que puja a l'Av Manzoni. 

Si no sabeu bé on és el mirador potser després us feu una tremenda caminada per trobar-lo, la veritat, hi ha bones vistes sobre el mar i ja baixant ( si baixeu a peus) tindreu bones vistes del barri de Chiaia.

Recorregut per Nàpols


Funicular central Aquest és el que us recomano que feu. Si esteu passejant per l'elegant Via Toledo, abans d'arribar a Umberto I veureu una placeta, l'Augusteo.

Recorregut per Nàpols


   
Allí surt el funicular que us pujarà a la part alta de la ciutat i caminant una mica arribareu al Castell de Sant Elmo on tindreu les millors vistes de la ciutat i del Vesuvi. 

Funicular de Chiaia a la plaça Amedo. Aquest funicular us puja des de la plaça Amedo i també serveix per anar al Castell de San Elmo si no sou al centre, haureu de caminar una mica més, no gaire més.

Recorregut per Nàpols


  

Castillo San Elmo

Aquest és el recorregut que heu de fer en sortir del funicular centrale, no trobareu indicacions, porteu sabata còmode perquè això, després del funicular segueix pujant.

     
Sí, el castell està situat a dalt de tot de la ciutat i per això té unes grans vistes. La vida del turista és molt dura, com deia aquell. Quan arribes al castell, a sota teniu un mirador gratuït però res a veure amb les vistes que tindreu a dalt. L'entrada al castell només costa 2.5€.

Recorregut per Nàpols
 Vistes centre històric

Recorregut per Nàpols


Aquí passa com amb el castell dell Ovo que no pagueu per veure el castell, anireu també per dins, sense veure cap estada fins arribar a la part d'alta del mateix i allà tindreu les millors vistes de Nàpols en totes les direccions Els 2.5€ de l'entrada us semblaran barats per la recompensa que us donen. 

 Els 2,5€ actualment només són els dimarts, la resta de la setmana són 5€. Jo quan vaig estar era en època covid i potser cobraven 2.5€ cada dia perquè en aquella època, només accedies a la terrassa.

I poc més per visitar, la resta ho haureu de descobrir perdent-vos pels seus carrers. Nàpols  a banda de visitar el seu centre històric, és una ciutat per viure-la, el caràcter hospitalari i alegre dels Napolitans. segur que us faran passar uns dies grans en aquesta meravellosa ciutat tan calumniada. 

 Si en acabar aquest recorregut per Nàpols esteu famèlics, us recomano que aneu a l'Antica pizzeria da Michele i proveu la millor pizza Napolitana del món. És molt barata comparada amb Espanya i boníssima, potser hi haureu de fer una mica de cua per entrar-hi, però és ràpid.

Una bona decisió és quedar-se a Nàpols per visitar la ciutat i fer excursions des d'aquí com a Pompeia i Herculà, Paestum ia tota la costa Amalfitana, ja que les comunicacions són bones amb tren o autobús i amb ferri per visitar Capri o Ischia.

També podeu fer una excursió a dalt del volcà Vesubi o si us agrada el futbol veure un partit de Calcio, a l'estadi Diego Armando Maradona.

TROBA ELS MILLORS VOLS PER LES TEVES VACANCES CLICANT LA FOTO DE SOTA

TROBA ELS MILLORS HOTELS CLICANT L´IMATGE DE SOTA
PER TROBAR EXCURSIONS GUIADES EN CASTELLA CLICA L´IMATGE DE SOTA RECORDA NO VIATJAR SENSE ASSEGURANÇA, PER OBTENIR UN DESCOMPTE DEL 5% CLICA L´IMATGE DE SOTA  

 

 

         


0 Comentaris