Lima, visita al centre històric

 

Tour por el centro de Lima

En 1535 quan Francisco Pizarro arriba aquí, va decidir que aquesta seria la capital de la metròpoli. Un lloc portuari i amb fàcil accés als Andes.

Així, al costat del riu Rimac es va dissenyar l'urbanisme en quadrícula de la ciutat, com manaven les Ordenances per a la fundació de ciutats en el nou món. Aquesta deia que havien de ser traçades a cordill i regla des de la plaça d'Armes, per a facilitar, així, l'expansió de la ciutat.

Capital del Virregnat

Però ni Lima va ser la primera capital del virregnat, ni la van fundar els espanyols.

La primera capital que van triar per a administrar el nou món va ser Jauja. Encara que per la seva altura i el seu difícil accés als Andes, es va decidir buscar un altre emplaçament.

Al costat del riu Rimac, van trobar una vall fèrtil, amb un possible port marítim i fàcil accés als Andes.

Rimac, era pronunciat pels pobladors com Limac i d'allí ve el nom de la capital de l'actual Perú. Els espanyols el nom amb la qual la van batejar va ser la ciutat dels reis.

Recorregut pel centre històric de Lima

Jiron de la Unió

Començarem el nostre recorregut en Jiron de la Unió, just en la plaça Sant Martin.

Plaça Sant Martin

Aquesta imponent plaça és una icona de la ciutat de Lima. En la qual trobarem l'estàtua del Llibertador Jose San Martin.



La Plaça està envoltada d'edificis molt interessants com el Palau del Govern, el club Nacional, el teatre Còlon i l'Hotel Bolívar.

Alguns expliquen que aquí es va inventar el famós pisco sour, encara que la història diu que va ser en el Bar Morris.

El que sí que cal atorgar a aquest emblemàtic hotel és la popularització del pisco sour, convertint-se en un emblema del país.

Jiron de la Unió en el Centre Històric de Lima

Deixant enrere la Plaça Sant Martin, ja continuem pel carrer de vianants, en ell observarem les edificacions colonials que ens acompanyen tot el recorregut pel Jiron.

En aquest carrer solia viure l'aristocràcia de Lima, més tard es va anar deteriorant fins al seu nou ressorgir com a eix comercial de la ciutat.

En ell trobarem tota mena de botigues i restaurants, a més de Galeries comercials com les galeries Boza o Via Veneto.



En les galeries Boza, es van instal·lar les primeres escales mecàniques del Perú.

Església i Plaça de la Mercè

Un dels edificis importants que podem trobar és l'església de la Mercè, construïda en 1535 per Fra Miguel de Orenes. 

La façana està acabada en l'estil Barroc Xorigueresc.


Al davant l'església, es troba la plaça de la Mercè, on Sant Martin va tornar a proclamar la independència en 1821 en el seu recorregut per la ciutat.



Plaça Major, l'imperdible del centre històric de Lima

Si continuem passant pel Jiron de la unió, arribarem a la plaça Major. La plaça més antiga de Lima, ja que a partir d'aquí es va començar a construir la Lima actual.

La plaça va començar a ser coneguda informalment com Plaça d'Armes, a causa del caràcter de campament militar de la ciutat reconstruïda. En la colònia la plaça era una simple esplanada oberta de terra piconada. Era l'únic lloc que comptava amb una pila d'aigua per a proveir a la ciutat.



En el primer que ens fixarem en el centre de la plaça, on es troba la pileta. La pileta actual data de 1651, que substitueix una del segle anterior.

 En el costat aquest de la plaça, ens trobarem amb la Basílica catedral de Lima, d'estil renaixentista, amb adorns platerescos.

Tal com entrem en la catedral, a mà dreta tenim la cripta on està enterrat Francisco de Pizarro.




El següent edifici que ens trobarem en la plaça és el Palau de l'arquebisbat.



El següent gran edifici que ens trobem és el palau del govern, conegut també com a casa del Govern o casa de Francisco Pizarro.

En el mateix emplaçament, han existit diferents edificis que han complert amb la mateixa funció durant prop de cinc segles, des que fos exèrcit en 1535 pel governador Francisco Pizarro. Abans, hauria estat la residència del *curaca *Taulichusco, delegat del govern inca a la Vall del Rímac.



Si teniu sort i coincidiu com jo amb el canvi de guàrdia, gaudireu d'un espectacle interessant.

En la plaça també podreu gaudir d'altres edificis com el Palau municipal de la Lima Metropolitana i altres. A més, pels carrers de voltant trobareu molts locals de restauració.

En un d'aquests carrerons de voltant trobareu el monument a Taulichusco. 

Basílica i Convent de Santo Domingo en el Centre Històric de Lima

Quan sortim de la plaça, el farem pel jiron Conde de Superunda, a l'esquerra del palau del govern i de seguida arribarem al Convent de Santo Domingo.

Aquest conjunt d'edificis, a part del seu interès religiós, és famós per ser on es va instal·lar la primera universitat d'Amèrica. Va començar a funcionar en el segle XVI, la universitat de Sant Marcos.

Basílica i convent de San Francisco

Si, per contra, sortim de la plaça pel costat contrari del Palau del Govern. En el jiron de Lampa  trobarem la basílica i convent de San Francisco.

Aquesta església, juntament amb el Santuari La nostra Senyora de la Solitud i l'Església del Miracle, configura un dels racons més acollidors i artístics de Lima.

La façana és d'estil barroc de Lima, té gràcia, grossor i monumentalitat. Un rítmic encoixinat recorre els seus murs, que en la seva part superior es troben adornats per una balustrada de fusta.

El més colpidor d'aquest edifici són les catacumbes, que impressionen a més d'un, ja que van ser l'antic cementiri en els temps colonials. Va estar funcionant com a tal fins a 1810 i es calcula que en aquella època degué albergar fins a 25 000 persones.


Plaça Simón Bolívar, última parada de la visita al centre històric de Lima

Després de visitar el Convent de San Francisco, tornarem al jiron de Junín i seguim recte fins a la Plaça Simón Bolívar.



En aquesta plaça, a part de l'estàtua de Simón Bolívar, trobarem el congrés de la república i el museu de la inquisició i del congrés.

La Plaça Bolívar és una de les més antigues de la ciutat. En ella es troba el monument a Simón Bolívar.

Una vegada arribats aquí, ja podrem donar per finalitzada la nostra visita al centre històric de Lima i buscar on prendre un pisco sour.

0 Comentaris