VISITA A PACHACAMAC

On es

L´oracle de Pachacamac es potser la visita mes propera a la ciutat de Lima. Aquesta excursió ens portarà a visitar l´oracle sagrat pre-incaic de Pachacamac. Al costat del riu Lurín en front el Pacífic, a 25 kms de la ciutat de Lima.

   

Normalment l'excursió es fa amb uns busos turístics que surten de Miraflores, en front del centre comercial Larcomar.

Que es

Lloc de pelegrinatge al llarg de l´historia per els habitants del Perù.

 
Pachacamac va ser el principal santuari de la costa central durant mes de 1000 anys, els seus temples eren visitats per multitud de peregrins . 

Pachacamac era un oracle capaç de predir el futur i controlar els moviments de la terra.

L´oracle de Pachacamac - Pachacamc


Es un lloc molt ben conservat gracies a la sequedat del lloc que ho ha permès i ha fet que es conservin mes de 50 estructures.

 
Al llarg dels segles els habitants de tot el Perù, en busca de solucions als seus problemes o els deus dubtes, feien un pelegrinatge al santuari mes important de la costa prehispànica, el santuari de Pachacamac El santuari arqueològic de Pachacamanc es un important centre cerimonial que va ser descobert per els espanyols en 1533.

La historia

Per ser un peregrí i demanar a l deu pachacamac, els visitants tenien que fer un ritual. Per entrar al santuari tenien que estar completament purificats, això significava que no podien consumir res de sal, res de Aji, no consumir carn i no tenir relacions sexuals entre un mes i un any abans. 

El lloc va ser ocupat per 4 antigues cultures, sent la cultura Lima la primera, despres de la cultura Lima que construeix edificis i àries residencials tenim la cultura Wari que es quan el lloc es converteix realment en un centre d'adoració 

Després van venir la cultura Ichma que dominaven tota la costa i finament els Incas que conquereixen el lloc al 1470 fins l´arribada dels espanyols.

El Deu Pachacamac

Les diferents cultures que van habitar al lloc arqueològic de Pachacamac van adorar a un Deu, el Deu Pachacamac.
L´oracle de Pachacamac - Pachacamc



El Deu Pachacamac era era el Deu principal de tota la costa i deien que ka seva residencia estava aquí, en aquest temple. Pachacamac en Quechua vol dir Pacha terra camac que vol dir anima per això es creia que era el creador del univers o l anima de la terra. El poder que tenia aquest deu es que movia la terra, era el deu del moviment. Aquest santuari te mes de 50 estructures construïdes a base de terra i tova. Els seus tres principals temples son el temple vell, el temple pintat i el del sol construïts en diferents èpoques

LA CULTURA LIMA

L´oracle de Pachacamac - Pachacamc



Es va desenvolupar a la costa central entre els anys 200 i 500 després de crist, destaquen per la seva monumental arquitectura publica i per la construcció a ma de diferents toves petites conegudes com “adobitos” 

 A partir del segle VI tenen intenses relacions amb la cultura Wari El temple viejo, es la edificació mes imponent i mes antiga de lloc construïda durant aquest període la cultura Lima. Aquí es va trobar un antic oracle prehispànic clavat a la terra representant al Deu Pachacamac 

 A les excavacions es va trobar una càmera segellada amb una porta decorada amb corals que es on es trobava Pachacamac.

L´oracle de Pachacamac - Pachacamc



Cultura Wari

Destaquen per la producció a nivell estatal de teixits, el sistema de camins i l´establiment de centres administratius regionals. D´aquesta cultura es va trobar molta ceràmica i teixits.

CULTURA YCHMA

Aquesta cultura destaca per la seva arquitectura amb plataformes escalonades y per piràmides amb rampa central patis i dipòsits, aquí trobareu encara 16 piràmides amb rampa. 

El carrer nord- sud es el carrer principal del santuari ja que es per on accedien els visitants des de els camins de la costa.

L´oracle de Pachacamac - Pachacamc



Cultura inca

Aquesta es caracteritza per la seva senzilles simetria fent servir pedra cantonada, aquí es poden observar finestres trapezoidals . 

 La casa de les escollides va ser una institució imposada per els Incas, allà vivien i treballaven les dones escollides per las seves habilitats culinàries, manuals o per la seva bellesa física, tot això a servei del estat



El seu principal centre cerimoniós estava al Cuzco, el segon al llac Titicaca i el tercer era Pachacamac 

El carrer nord sud formà part del sistemes de camins dels Incas que unien des de el Cuzco amb tots els seus territoris com Bolivia, Xile, Equador el nord d´Argentina Perù i Colòmbia. 

El temple del sol va ser construït en el període Inca, on es feien cerimònies religioses dedicades al sol, el seu Deu Des de el temple del sol podreu veure una gran illa i una mes petita al costat d´on provenia la llegenda de Cuniraya Huiracocha.



La llegenda

En temps molt antics va existir un deu anomenat Cuniraya Huiracocha, molt poderós, era el deu del camp. Nomes dient-ho preparava els camps per el cultiu, nomes tirant una flor de canyaveral feia sèquies. 

Així pel seu gran poder humiliava als altres Deus. Però ell acostumava a anar vestit com un sense sostre per camuflar-se entre la gent i que no el reconeguessin, fins que es va enamorar d´una Deessa molt maca anomenada Cavillaca 

Per conquistar-la el Deu es va transformar en au, es va apropar a unes fruites, va deixar el seu germen i la deessa al menjar-se la fruita va quedar embarassada. 

Aquesta va tenir una nena i al temps va fer cridar tots els Deus per saber qui era el pare, la nena va gatejar cap el seu pare. Aquesta al veure que el seu pare era un captaire, es va enfadar i va començar a corre cap el mar, amb l intenció de tirar-se al aigua. 

El Deu es va vestir elegantment i la va començar a perseguir però ella no es va girar pas i va dir mentes corria que volia desaparèixer per haver tingut un fill amb un home menyspreable. Va seguir corrent i es va tirar al aigua amb la nena i es van convertí en les illes que hi ha davant Pachacamac.

L´oracle de Pachacamac - Pachacamc


Al 1533 després de la captura d´Atahualpa, va arribar una delegació espanyola en busca de or i plata al santuari de Pachacamac. Mes articles sobre el Perù, cliqueu aquí. 


   
                          






 


 

 

0 Comentaris